El castell de les dones. Resum de la visita (10 de Març de 2018)

El passat 10 de Març vàrem realitzar una visita sobre les “dones del Castell de Bellver” que anomenarem El castell de les Dones, allà parlàrem de les dones més importants del Regne de Mallorques: les seves reines. No perquè ho fossin sinó perquè és de les que més informació se’n conserva.

El nostre objectiu es posar en valor les figures femenines en la Història, com un repte actual davant la necessitat d’aconseguir l’equitat entre els gèneres. Una reivindicació que no és nova, i per això citem a escriptores com Christine de Pizan, considerada una de les primeres historiadores/literates de la història. Propera a la cort de Carles V de França va ser coetània a Jeanne d’Arc, segle XV. Una de les seves obres més destacades fou La ciutat de les Dames, on fa un recull d’històries d’heroïnes del passat, en la que alguns veuen l’obra precursora del feminisme. Christine de Pizan, reivindica i recompensa els esforços de totes les dones en defensa del seu gènere.

Després d’introduir la història de gènere, ens centrem en les reines de Mallorcque i les relacionem amb el castell de Bellver com a símbol d’aquest regne format després de la Conquesta de Mallorca a l’any 1229. És un castell particular i únic, per la forma de la seva planta i les seves geometries que amaguen certs alens femenins.

Explicar la conquesta de Mallorca no és el nostre objectiu en aquesta ocasió, però el que no ens sòl quedar clar la majoria de vegades és la formació  del Regne com a tal, perquè Jaume I decidí fer un regne independent d’Aragó?  Així trobam que l’inici de la nostra cultura, com la coneixem avui en dia és producte de l’empeny femení.

La primera reina fou la segona esposa de Jaume I: VIOLANT D’HONGRIA c 1216 – 1251.

El seu desig més gran era no ser mare d’un rei, sinó de dos reis. Per això aconseguí anomenar un regne de Mallorques independent junt amb Montpellier, Cerdanya, Rosselló, Conflent, Vallespir i Cotlliure, que va heretà el seu segon fill, Jaume.

Després vingueren altres, no menys importants, com Esclarmonda de Foix que donà un impuls cultural al Regne de Mallorques, o Maria de Nàpols, dona de Sanç I, que aconseguiren certes llibertats (sobre tot si tenim en compte el període que varen viure).

A més, vàrem conèixer la història de la persona que va concloure la dinastia del regne privatiu de Mallorques, Elisabeth.

No només la història de gènere es centra en les reines, si no que hem de mirar més enllà, i arribem així a altres casos de dones que aconseguiren certa independència en aquella societat medieval en que vivien sotmeses. Parlem de les beates i beguines, grups de dones que aconseguiren viure en comunitats sense cap tipus de vincle ni dependència ni subordinació als homes.

Aquests casos i altres que farien aquest escrit massa llarg, són la base de la visita. És una activitat necessària per difondre el paper de la dona en la història i reivindicar els estudis sobre gènere també en aquest àmbit.

Si desitjau més informació sobre properes sessions de la visita El Castell de les Dones, ompliu el següent formulari o enviau un correu electrònic a genculturamallorca@gmail.com

[BONUS] Varem aparèixer als informatius de día 10 de Març a IB3. Podeu veure el vídeo a l’enllaç.

Vídeo noticies IB3

Deixa un comentari